“Schone Schaapjes, genieten op de boerderij…”
De gezelligste familiebeurs van Vlaanderen.

Op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni 2019 kunt u in Open Huis vakantiehoeve te Staden voor de veertiende keer genieten op de gezelligste familiebeurs van Vlaanderen: ‘Schone Schaapjes, genieten op de boerderij’.

Dit evenement is een samenwerking tussen Open Huis vakantiehoeve en NORTON Owners Flanders Branch vzw.

“Schone Schaapjes” wordt georganiseerd in het unieke decor van een actieve schapenhoeve en dekt een veel grotere lading dan de naam doet vermoeden. Langs een wandeling doorheen de schapenweides ontdekt u als bezoeker heel veel mooie standen en kunt u genieten van heel wat dieren. Het gaat o.a. om neerhofdieren, zangvogels, honden, geiten, pony’s, mini-paardjes, paarden, alpaca’s en zeldzame schapenrassen. U kunt er ook kennis maken met een prachtige kudde Devon en Cornwall Longwall-schapen; enig in België. Dit erg bijzondere ras is een echte krullenbol, zachtaardig en heel kindvriendelijk. Het ideale schaap voor de hobbyfokker.

NIEUW DIT JAAR:

In 2018 was het precies 100 jaar geleden dat de Slag van Stadenberg plaats vond. In het najaar van 1918 bevond zich in de directe omgeving van de Open Huis site een tijdelijk Amerikaans veldhospitaal. In dat hospitaal werden gewonde en zieke soldaten verzorgd die meehielpen met de bevrijding van deze regio. Ruim honderd Amerikaanse jongens haalden het helaas niet en stierven op Stadense bodem. Voor de editie van Schone Schaapjes 2019 wordt op het mooie terrein van Open Huis door de Gidsenvereniging “We’ll Remember, Pops”  een waarheidsgetrouw veldhospitaal nagebouwd. Deze verpleegpost -anno 1918 – wordt bemand door soldaten, dokters en verplegend personeel. De vzw figureert er in de historisch correcte uniformen van toen. Verder worden talrijke gebruiksvoorwerpen en militair materiaal uit WO I getoond. Verschillende keren per dag wordt er een korte presentatie gegeven rond de Slag van Stadenberg, waarbij de diverse uniformen (met o.a. Belgische, Franse, Duitse en Amerikaanse) worden uitgelegd aan het publiek. Een stukje oorlogsherdenking gebracht via levende geschiedenis. Een echte aanrader, van harte welkom !

In de grote piste kunt u genieten van verschillende demonstraties en shows. Bij de Fjorden kunt u mee op het ‘vliegend tapijt’ terwijl de Tinkers u overtuigen van hun zachte karakter. De afgerichte Bordercollies drijven de schapen op meesterlijke wijze. Ondertussen zullen verschillende kunstenaars en ambachtslieden zoals de schaapscheerder, spinster, viltster, weefster, keramiekers, schilders, tekenaars… hun kunnen tonen in verschillende demonstraties en workshops. Een groep kunstsmeders met internationale reputatie bewerken met gloeiend vuur en hamer de hardste metalen tot unieke kunstwerken.

Ook tijdens deze editie van “schone schaapjes” zijn er demo’s van hondenschool De snuffel uit Gistel. Ruiter Kenny Dendauw van de HK ranch uit Ramskapelle – Nieuwpoort zal er met z’n Amerikaanse Quarter demonstreren hoe je naast koeien ook schapen kan drijven. Quarters zijn echte westernpaarden die omwille van hun korte wendbaarheid onder andere gebruikt worden voor het drijven van rundvee. Tijdens een spannend duel schaapsdrijven zal er op zondag- en maandag namiddag gedemonstreerd worden hoe er een perfecte samenwerking kan zijn tussen paard en hond.

Ook voor de kinderen wordt het eveneens een top-editie. Naast de vele workshops, is er ook een nieuwe en verrassende NIEUWE theatervoorstelling door circus Hoetchatcha, … De kinderen kunnen eindeloos ravotten in een voor de gelegenheid gebouwd reuze speeldorp. Langs het parcours kun je als bezoeker geregeld op een terrasje pauzeren en genieten van één van de vele animaties.

Elk gezin krijgt bij aankomst een leuk geschenk: ‘de super mooie “Schone Schaapjes-boodschappentas’.

Catering op Schone Schaapjes

U kunt op het grote tuinterras bij het hoofdgebouw proeven van heerlijke hoevegerechten. Deze catering wordt verzorgd door onze ‘Open Huis chef Geert’. Er is elke dag (van 11.30 uur tot 14.30 uur) keuze uit volgende mogelijkheden:

  • Hamburger van de chef uit het vuistje                                                   € 6,00
  • Hamburger van de chef met uitgebreid groentenbuffet                        €12,00
  • Kippeburger uit het vuistje                                                                    € 6,00
  • Kippeburger met uitgebreid groentenbuffet                                          €12,00
  • Schone Schaapjes- kids burger                                                               € 5,00
  • Vegetarische burger uit het vuistje                                                         € 6,00
  • Rib-eye met uitgebreid groentenbuffet, krielpatatjes
    en aangepaste saus                                                                                 €20,00

U hoeft niet meer vooraf in te schrijven voor de Open Huis-catering!  Welkom en smakelijk!

Praktisch

Waar ?              Vakantiehoeve Open Huis, Ieperstraat 157, Staden
Wanneer ?           Zaterdag 8 juni – zondag 9 juni en maandag 10 juni 2019
Pinksterweekend ! Telkens van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Toegangsprijs ?     Volwassenen 8 euro, kinderen van de lagere school kunnen gratis binnen.

Elk gezin krijgt bij aankomst een leuk geschenk: ‘De super mooie “Schone Schaapjes-boodschappentas’.

10 x Gratis !!! = SCHONE SCHAAPJES

Gratis parkeren
Gratis pendeltreintje van parking naar Open Huis en omgekeerd
Gratis toegang voor kinderen lagere school
Gratis boodschappentas (één tas per gezin)
Gratis NIEUWE circusvoorstelling
Gratis roofvogelshow
Gratis speeldorp
Gratis animaties
Gratis workshops en demonstraties
Gratis voorstelling 100 jaar eerste W.O. : ‘De slag van Stadenberg.’

Video en sfeerbeelden: klik hieronder

 

 Krant_WestVlaand

 

 

focuswtv-logo-2012-cmyk-horizontaalKVLV_2lijnen_sRGBnest_logo_194x45px

FANTASIO.BE